Är platsbanken relevant?

platsbanken i jobbsökarlandskapet

När arbetsmarknaden kränger och förändras förändras också spelreglerna för hur jobbsökandet går till. I ett allt mer fragmenterat landskap gäller det att hålla i hatten. Här står platsbanken som en klippa  i strömmen och erbjuder något att hålla fast vid. Här är inget nytt under solen. Den som sökte jobb senast på 90-talet kan förmodligen känna igen sig ganska väl och snabbt komma igång. Men är det klokt?

Lediga jobb växer knappast på träd även om man kan få den uppfattningen när man kikar in på arbetsförmedlingens platsbank eller läser den tryckta motsvarigheten platsjournalen. Det finns också andra liknande webbplatser som franska Jobbsafari som är något liknande men med en kommersiell inriktning.

Entré den sociala platsbanken

Även om det finns behov av en platsbank så innehåller jobbsökarprocessen så mycket mer idag. Man måste ge sig ut på ett helt annat sätt, integrera med företagen, läsa på. Detta är framförallt viktigt när det gäller jobb som tillhör karriärstegen. Det finns dock en webbplats som löser detta på ett bra sätt. Genom att kombinera platsbankens jobblistning med de sociala nätverkens direkthet kan medlemmarna här skaffa sig egna profiler där de kan blogga, nätverka och skapa relationer med företag som också är medlemmar på sajten. På detta sätt kan jobbsökanden åtminstone i teorin skapa sig en relation med arbetsgivaren.

Platsbanken för alla

Trots alls så finns det ett stort behov av denna tjänst. Till exempel kan man använda sig av den som ett bollplank när man inte riktigt vet vad man vill göra, eller för att snabbt scanna av om det finns någon öppning någonstans. Det är hyfsat enkelt och bästa av allt, det är gratis. Dessutom är det ett utmärkt verktyg för att göra research på ett framtida jobb. Sök på ditt önskade jobb, läs igenom alla jobbannonser och sätt samman alla egenskaper och förkunskaper som verkar krävas. På detta sätt får du en mycket grundlig bild över vad som förväntas av dig som arbetssökande.